Humanitarni broj

Pozivom na ovaj broj donirate 2 KM i podržavate rad Minoresa.

Socijalno ugrožene obitelji i pojedinci

Nakon godinu dana rada s beskućnicima došlo je nakon što smo na poziv dvije obitelji uvidjeli da je velik broj onih koji možda imaju nekakav krov nad glavom, ali ispod tog krova nemaju nažalost ništa.

Razlozi takvom stanju su višestruki, a odgovori na ovaj problem traže prije svega jednu opsežnu studiju.

Do sada smo obilazili oko 120ak socijalno ugroženih obitelji, pojedinaca te samohranih majki, koje se pored praktičnog siromaštva moraju boriti protiv društvene stigme koja prati te hrabre žene te same odgajati svoju djecu. Do sada je podijeljeno oko dvadestak tona prehrambenih namirnica (službeni podaci do 2021.).

Što se tiče obilazaka socijalno ugroženih obitelji i pojedinaca, ovdje za razliku od rada s beskućnicima vrijedi drugačija pravila. Budući da ne želimo ljude navikavati i činiti ih ovisnicima o tuđoj pomoći, zajedno s njima pokušavamo napraviti plan oporavka i dizanja na vlastite noge.

Zajedno s hranom, lijekovima i odjećom, dolaze i naši prijedlozi (samo)zapošljavanja i dodatnih edukacija. Naši članovi, uz pomoć mjesečnih izvještaja i socijalne anamneze, tako lako mogu pratiti napredak socijalno ugroženih obitelji i pojedinaca ili pak određenu stagnaciju. Ako primijetimo da kod pojedinaca ne postoji želja i volja za napretkom i izlaskom iz stanja materijalnog siromaštva, tu naša pomoć i podrška prestaje.

Rad Centra

Dok god postoje oni koji su na cesti, odbačeni, marginalizirani, do tada će i postojati želja Minoresa da im vratimo krov nad glavom, povjerenje u ljude i toplinu doma koju svako biće zaslužuje. 

Budući da ne bismo htjeli socijalno ugrožene obitelji učiniti ovisnima o našoj pomoći, zajedno s njima dogovaramo plan njihova oporavka te im pomažemo da sami stanu na noge.

Djeca i mladi iz socijalno ugroženih sredina bez adekvatne podrške i životnih uzora su ključni problem, ali i rješenje za jedno bolje i zdravije društvo.